Med frihetlig mener jeg her at du har ganske stor frihet i å bestemme hvor mye jobb du vil ha med denne suppa.
Denne oppskriften er basert på en liter og burde holde til tre personer.
Ingredienser:
Grønnsaker først :
- Sellerirot. Skjæres i tynne staver. (Eller i små firkanter eller hva pokker).
- Alternativt stangselleri.
- Gulrot. (Se over)
- Fennikel (Se over)
- Potet. (Se over)
- Løk, finhakkes
- Evt litt fersk chili (4 -5 cm)
- Purre
Du trenger ikke å bruke alle ingrediensene.
Dessuten
- Fisk, fersk eller frossen. Ca 400 gram. (UTEN bein) Torsk? Laks?
- Reker. Så mye du gidder å rense. Eller fyll nesten opp en pose i frysedisken.
- Blåskjell. Ett nett eller mer.
- Hvitvin, gjerne opptil 4 – 5 dl
- En boks tomater, helst knuste
- Evt kapers, olivenskiver ( grønne oliven)
- Rømme eller creme fraiche
- Majones
- Hvitløk
- Dill (helst fersk) eller evt grssløk
- Tabasco
Rekene har du forhåpentlig renset før. Hvis ikke har du en jobb å gjøre.
Mens blåskjellene kokes (det går kort tid før de åpner seg, litt avhengig av varmen, hvis du damper tar det litt lengre tid) skjærer du opp grønnsakene. Disse freses i smør i en egen panne til de er litt møre. Oppi suppegryta. Purren trenger du ikke frese på forhånd, den er jo mer lettkokt. Ha også oppi væsken i gryta som består av :
- Kraften av blåskjellene (Evt kraften av de hermetiske blåskjellene, mindre jobb men blir ikke samme susen, da kan du godt ha oppi litt hvitvin)
- De hermetiske tomatene og væsken, evt kan du droppe tomatboksen og bruke litt tomatpure, smak i tilfelle til, et par spiseskjeer?
- En eller kanskje heller to fiskebuljongterninger,
- Evt litt vann for å få en liter væske. (Neppe nødvendig)
I mens skjærer du opp fisken i terninger.
Og lager sausen av disse ingrediensene:
- Rømme eller creme fraiche (to store spiseskjeer i hvert fall. heller litt for mye enn for lite, det er jo kjedelig hvis det ikke skulle bli nok!)
- Majones (en durabel sprut, smak til)
- Hvitløk (etter behag), 3? 4?. Disse må presses,
- Dill eller evt grssløk
- Tabasco, et par dæsjer
Til slutt oppi med de rensede rekene, bør ikke koke, og til slutt blåskjellene. Og evt kapers / oliven/ persilledryss og annet digg.
Den deilige sausen ( se bildet) serveres ved siden av.
Brød til. Er du riktig flink baker du selv, eller kjøp sånne halvstekte. De kan du putte i forvarmet ovn (225 grader) når du legger oppi fisken.
En enklere hverdagsrett er:
- Frosne laksefileter uten bein, sånne kondominnpakkede, en per snute
- Litt grønnsaker som først freses ( se over)
- En boks knuste tomater
- Vann eller hvitvin hvis du har noe som truer med å bli litt småsur,
- 1 - 2 fiskebuljongterninger.
Sausen er obligatorisk – med hvitløk!
Og her en oppskrift på fiskesuppe hentet fra litteraturens verden.
Drikke sier vel seg selv : hvitvin.
Til høyre for suppa sausen. Den formelig strutter av hvitløk! Jeg setter hele gryta på bordet. Ellers blir det jo et salig renn for å fylle opp i den fine suppeterrinen du har arvet av din svigermor! Du inviterer vel gjester for å ha det hyggelig og ikke for å vise fram det fine serviset ditt!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar