mandag, mai 26, 2008

Marokanske kjøttboller

Oppskriften fant jeg i et blad en gang på 80-tallet og har spart den siden. Ingrediensene er muligens noe preget av at oppskriften er nærmere 20 år gammel.
Man tager;

  • 400 g kjøttdeig (Hvis du kjøper en pakke på 500 g får du bare tilpasse kryddermengden).
  • ½ ts salt (Jeg bruker nå 1 ts)
  • 1 løk
  • 1 ts karri
  • Litt ingefær
  • Litt pepper
  • Litt cayennepepper eller et par dråper tabasco
  • Litt støtt nellik
  • Litt muscat
  • Litt timian
  • 1 ss klippet persille
  • Evt annet du måtte finne på, kjøttbollene på bildet inneholder også 1 ts kummin.
  • Hvitløk er jo også godt!
Begynn å lage tomatsausen. (Se egen oppskrift). Mens den koker (kan godt koke en times tid) begynner du å lage kjøttbollene. Hvis du vil unngå stress : disse kan formes på forhånd. Ellers gjør det jo ingenting hvis sausen blir ferdig før. Det tar ca en halv time å lage i stand kjøttbollene før du koker dem.
  • Kna kjøttdeigen med salt
  • Oppi med krydderet og kna alt godt.
  • (Det finnes sikkert en eller annen fancy kjøkkenmaskin, jeg bruker hendene. En gang jobbet jeg på et keramikkverksted og da fikk jeg høre at hendene er det beste redskap).
  • Løken kutter du opp i så små biter som mulig og knar inn i deigen.
  • Form ca 18 boller, litt pluss litt minus.
  • Om bollene skal stekes litt først? Ingen nekter deg men det står altså ikke i oppskriften.
Etterpå kokes de i 1 l vann gjerne tilsatt 2 buljongterninger. I ca 10 minutter eller til de flyter opp. Hvis du ikke er sikker : del en bolle og sjekk. Hvis du vil kan du jo koke en prøvebolle først før du former resten. Det har nå aldri jeg giddet.

Så tar du bollene opp med hullsleiv. Oppi den ferdige tomatsausen med dem. Dryss på med grønt! Nam nam.

Ris til. Gjør i stand risen før du begynner på bollene og sett over når det er ca en halv time igjen. Og kanskje en salat? Den kan du lage mens bollene koker. Ja, du finner vel en rutine.
Rødvin eller øl.

PS: Siden dette er en relativt tidkrevende rett pleier jeg å lage den på søndager.

PS 2 : kanskje lammekjøttdeig er verdt å prøve. Her finner du en finfin oppskrift på pakistanske kjøttboller av lammekjøttdeig som jeg fant i Aftenposten. Med en del ”sauefilosofi” på kjøpet.

PS 3 : Noe som irriterer meg : hvorfor er det så lite tilgang kjøtt og kjøttdeig av lam i butikken! Når man reiser rundt på bygda virker det da ikke som sauer er mangelvare!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nammmmmmm!