lørdag, desember 11, 2010

I dag lussekatter

Siden jeg i full offentlighet (Youtubevideoen var irriterende treig i dag!) har skrytt uhemmet over mine ferdigheter i lussekattbakstens (også kalt safransboller) edle kunst bør jeg vel nesten bevise i tekst og bilder at jeg ikke farer med løst snakk!

Gjærdeigen lages slik:

  • 50 gram smør ( eller margarin men du unner deg vel litt smør i førjulstida?)
  • 5 dl melk
  • 50 gram gjær
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker. (Ja, du leser riktig)
  • 1 kg hvetemel
Så smelter du smør, har i melk, ca 37 grader, først litt av væsken i en bolle med gjæren, rør ut, resten av væsken. Sukker, salt og mesteparten av melet. Heves til dobbelt størrelse. Det tar ca en halv time. Men du har vel bakt gjærdeig før, tenker jeg.

I mellomtida rører du
  • 125 gram smør og
  • 1.5 dl sukker
hvitt og skummende. Det beste er jo hvis du har en miksmaster med stativ, slik at du slipper å stå og holde på den hele tida men kan gjøre noe annet. Opp i blandingen med ett egg og safran til slutt.
En skikkelig knallgul guffe, litt avhengig av hvor mye safran du bruker. Under motto pokker det er jul, kosta jeg på meg 2 gram i år, skal det være så skal det. (Ja, man KAN bruke gurkemeie slik barnehagene gjør men da smaker det til tilgjengjeld ingenting. Neppe verdt bryderiet.)


Det geniale med denne oppskriften er at HVIS det nå SKULLE skjære seg med hevinga – som alle veit : shit happens og det den beste – så går like vel ikke safranen til spille. Men det gikk bra denne gangen også, så da var det bare å blande sammen safransguffet og den ferdig hevede deigen. Et skikkelig kliss. Det kan hende at du må supplere med enda litt mer mel enn den ene kiloen slik at deigen blir grei å jobbe med.

Og NÅ er det på tide å skru på stekeovnen, 250 grader ( varmluftovn 200) før du fortsetter. Del deigen i tre. Hver del deler du i 15 deler slik at du alt sitter igjen med 45 enheter. Og så begynner det litt kjedelige – hvis du ikke har noen entusiastiske barn i nærheten. Litt musikk til arbeidet kan da være på sin plass, og det TRENGER jo strengt tatt ikke være julemusikk. (Unødvendig å si kanskje.) Det eneste forslaget jeg kommer på i farta er - siden altså Luciafeiringa er like rundt hjørnet - Lucy in the sky with diamonds. Ikke noe gæernt med Beatles men i dag kan vi jo høre på Greatful dead. Ikke dårlige de heller. Nå skal du nemlig trille lange pølser som du siden former på ekte lussekattevis. (Du KAN selvfølgelig trille vanlige boller selv om det er saffran i dem men herregudda!)


Billedbeskrivelse: pølsa flates litt etter rulling. Rull halvveis inn mot mitten, snu og rull igjen halvveis inn mot midten på den andre sida. Du kan gi deg her

eller du kan legge to rullede pølser i kors. En klassisk lussekatt med lange tradisjoner fra ... ja lenge sida i hvert fall.

En like rask variant ( men mindre tradisjonsrik) er å lage en liten løkke av pølsa – slik som brystkreftmerket – flett deretter sammen de to endene i en spiral

og putt hele greia gjennom løkka. (Så kanskje litt klossete ut her men ser riktig bra ut ferdig stekt!)

Du kan jo også lage kringler ... ja du finner sikkert på noe!

Legg bollene på plata – med bakepapir, det skjønner vel alle - og la dem heve litt. Så skal du pynte med rosiner, men vent med på putte dem inn før bollene er ferdig hevet ellers bare spretter de ut igjen. Pensle med egg

Midt i ovnen i 8 – 10 minutter.


Her det ferdige resultatet, bare å hugge inn. Resten i frysern! Berre lækkert! Nam nam!

Neste gang: kokosmakroner!

Flere oppskrifter fra mitt enkle kjøkken finner du her!

Ingen kommentarer: