søndag, august 09, 2009

Og så har man vært i Ørsta igjen

Og da kan det jo være greit å starte med et oversiktsbilde tatt fra taket på Hotell Ivar Aasen (før Viking Fjordhotell). (Et utmerket hotell på alle vis, men sengene var i mykeste laget.) Midt på bildet frikirken og foran den gamle meieribygningen (nå Kiwi-butikk) og til høyre Møre- Nytts trykkeri. Hver gang jeg er i Ørsta er det fint vær! Det såkalte Vestlandsværet er oppskrytt!

Stoffbutikken i Odin Simonssen-huset, (billedbeskrivelse : en gul trebygning med potensiale for å si det slik) for lengst nedlagt, og det samme gjelder bakeriet. I bakgrunnen Ørsta kirke.

Her litt reklame for Ørsta Healing og samtaleterapiklinikk. Regner med at det er av de nyere virksomhetene i Ørsta. (Billedbeskrivelse : virkelig en flott murbygning fra 1908, hvitmalt med ornamentikk av rød murstein)

Gågata med de fine nye brosteinene er blitt påfallende stille etter at det nye kjøpesenteret Amfien ble bygget. (Dessverre har jeg ingen bilder av omtalte kjøpesenter, men alle veit vel hvordan et kjøpesenter ser ut : tro meg : dere går ikke glipp av noenting!)


Og her holdt det gamle biblioteket til, eller folkeboksamlinga heitte det kanskje. (Billedbeskrivelse : stort hvitt trehus, typisk vestlandsk. Foran noen kafestoler hvor man kan sitte og filosofere om den gangen biblioteket lå akkurat her. Nå har biblioteket forlengst flytta til Ørsta kulturhus .

Den gamle aviskiosken står tom. (Billedbeskrivelse : kiosken er brun med hvite vinduer med ruter, på hver side av vinduene søyler (!), virkelig elegant, foran en benk hvor man kan sitte og drømme om gamle dager da man kunne kjøpe aviser her, til høyre en fin blomsteroppsats, i bakgrunnen fjord, fjell og gamle næringsbygninger)

På kaia har det vært stille de siste åra

og hvor er skaterne hen da? (Billedbeskrivelse : skaterampe på kaia og nedslitte hus. (Men med patina.) Litt tagging kan tyde på at det er noe liv her, men altså ikke akkurat da disse bildene ble tatt. )

Her et bilde av gamle fabrikker ved fjorden, de fleste nedlagt

og det samme gjelder dessverre for Ørsta Fiskutsalg, (i vinduene noen muntre dekorasjoner som forestiller fisker og vann og som minner om bedre dager for Fiskeutsalget)


men jippie : HerSta klær holder fremdeles koken! (Billedbeskrivelse : her mer funkisstil, og bygningen er virkelig stilig! Skiltdokkene i vinduet er heller ikke av helt ny modell, men gjør nytten som bare det!)

Restauranten Det Lille Napoli har beveget seg langt fra opprinnelsesstedet! (Billedbeskrivelse : en koselig hvit typisk vestlandstrebygning, med en koselig liten uteservering og - et kastanjetre. )


Også Ørstingene har budd seg for Svineinfluensaen (Billedbeskrivelse : Et skilt på døra til legesenteret med teksten "INFLUENSAINNGANG; vent her til du vert henta". Kort og konsis beskjed som ikke kan misforståes! Samtidig gratulerer vi personalet på Ørsta legesenter med nyordet "influensainngang")

Her nok et oversiktsbilde tatt fra taket på hotellet, vi ser fjord og fjell og i forgrunnen en del av den populære rånerruta, og dermed har jeg også gjort et slag for rånekulturen , en undervurdert side ved norsk bygdekultur. (NB: Noe banning KAN forekomme på denne YouTube-videoen, til gjengjeld en utmerket dialektprøve!)


Og her sit han Ivar sjølv og smiler lurt. Og dermed kom jeg på at jeg burde ha skrevet denne teksten på nynorsk men gidder ikke å gjøre det om igjen! Orsak Ivar!

PS: Det er et helvete å legge ut slike bloggposter med en utflyttet ørsting i nærheten!

PS 2 : Og så kan det sikkert diskuteres i det vide og det breie om jeg burde ha tatt med flere bilder eller andre bilder eller om noen burde ha vært utelatt men jeg synes i hvert fall at jeg langt på vei har klart å gi et godt bilde av sentrum i denne kommunen som underlig nok ikke har fått bystatus ennå!

PS 3 Nei forresten: før vi gjer oss folkens, kanskje vi og skal ta med noko av ørstagruppa Vassendgutane: og ka skal vi då velje! Ungkar med dobbeltseng, kanskje? (NB: spelast heilt på eige ansvar!)

PS 4: Eller kanskje vi heller skal høyre på noko med Side Brok i staden!

PS 5 : ein kan ikkje seie anna enn at dei har eit variert musikkliv i Ørsta!

2 kommentarer:

Bjørn M sa...

Så fin billedreportasje. "Influensainngang" er en sterk kandidat til årets nyord. Og så likte jeg Simmonsen-huset!
For fotodeling på nett, søk på Photosharing. Alternativer til flickr er f.eks. photobucket eller zooomr.

elis lesebabbel sa...

Takk og takk! Skikkelig gøy å få ros! Og takk for Photosharing etc. Greia er bare at jeg må begrense mine nettaktiviteter! Men hvis jeg går av med AFP så...


... om 6 år!