Denne retten har jeg funnet i boka Grønn gourmet av Bente Westergaard. Spartacus forlag 1998. (Boka er føkkings plundrete å finne fram i. Uten register og dessuten er ikke innholdsfortegnelsen helt informativ. Men boka har gitt meg 2 oppskrifter som har fast plass i matrepertoaret og mer kan man (jeg) egentlig ikke forlange av en bok.)
Retten er ganske tidkrevende, beregn deg i hvert fall en og en halv time. Så dette er en søndagsrett. Men med lav stressfaktor.
Ingrediensene først:
- 3 auberginer (I kokeboka står det 750 gram men ikke ta det så høytidelig).
- Fire fedd hvitløk (eller mer...)
- 1 løk
- Olivenolje
- Salt
- Tomater (hele) fra to tomatbokser. NB: saften siles fra.
- 2 egg
- 1.2 dl fløte (Ja, du KAN bruke melk hvis du har kaloriskrekk)
- Ca 30 gram reven parmesan. (Ja, det er dyrt, du kan godt ta en billigere variant)
- Snøfrisk. (Den der trekanta pakka i ostedisken, kan godt ta en med dillsmak eller annen smakstilsetning hvis den naturelle er utsolgt) Bruk hele pakka. (På 125 gram)
- Litt parmesan igjen
- Litt frisk basilikum hvis du har. (Med ”litt” mener jeg i hvert fall noen stilker. Unnskyld meg altså, men det GÅR an å tenke litt sjæl).
1
Lag tomatsausen først og la den putre. (Stek løken først til den blir myk og ha i resten. Hvitløken kan steke sammen med løken et par minutter. ) Skal kokes ganske så tørr. Noen ganger pleier jeg å ha oppi litt fersk rød chilipepper, men ikke for mye. Skal ikke dominere. Kan være smart å spare noe av tomatjuicen hvis sausen kokes for tørr.
2
Skjær auberginene opp i passe stykker, på langs eller tvers. Bredde : ca 1 cm. Gni dem inn med salt (Går med en del) Legg dem på rist i ca en halv time så de får rent av seg. Jeg pleier å skylle dem to ganger i en stor bolle etterpå. Tørkes. For eksempel i et kjøkkenhåndkle eller papirhåndkle.
3
Mens auberginene står og godgjør seg på rista kan du jo
- Sette på stekeovnen 200 grader
- Lage ferdig eggestanden. (Pisk eggene, og ha opp i resten, sier kanskje seg selv?). Bland godt.
- Klipp opp den friske basilikumen så den er klar.
Finn fram en ildfast form. Jeg pleier å smøre den inn med olivenolje men antakelig ikke nødvendig.
5
Så skal du steke aubergineskivene ”fort og lett”. BW foreslår å pensle med olivenolje før de slenges i stekepanna. Det kan være smart å ha en bred pensel i kjøkkenutstyret. Du kan selvfølgelig også ha olivenolje direkte i panna. Hun sier at du skal bruke to stekepanner men så lang tid tar det nå ikke. Holder med en. Jeg pleier etterpå å legge de ferdig stekte skivene på tørkepapir på en tallerken i flere lag.
6
- Når alt er klart og tomatsausen er ”tørr” nok legger du halvparten av aubergineskivene nederst i formen.
- Deretter tomatsausen.
- Så basilikumen
- Deretter et nytt lag med auberginer
- Hell til slutt over eggestanden og dryss på parmesan.
Inn i ovnen, nederste rille, hvis ovnen oppfører seg normalt : i 30 minutter.
Deretter koker du ris, hvis du ikke heller foretrekker godt brød til – og lager salat. Retten ER tidkrevende – men uten for mye stress.
Og folkens : den er sinnsykt god. Denne retten fortjener en god rødvin. Noen ganger er auberginene myke som smør, hvis de er litt hardere er det ikke nødvendigvis din skyld men auberginene. BW sier at de beste auberginene får du i s.k. innvandrerbutikker som har direkte import. Men jeg må nå si at jeg har fått vellykkede resultater også av auberginer kjøpt på Rimi.
Og det som er bra med denne retten : er jeg riktig heldig finner jeg alle ingrediensene på Rimi. I hvert fall på en god dag. Når det er sagt : du finner bedre olivenoljer andre steder. Men for oss med ikke altfor forfinede ganer går det helt fint.
Bildet skulle med all ønsket tydelighet vise hvor gylden og fin denne retten blir. Den kan aldri bli helt misslykket. I hvert fall ikke med nok rødvin.
Flere retter finner du på Elis matbabbel
PS: nei jeg har ikke aksjer i Rimi. Men poenget er at hvis du finner det på Rimi finner du det over alt!
5 kommentarer:
Jeg var skikkelig god og mett - etter en ganske så deilig salat med hjertesalat, cherrytomater og scampi med ingefær hvitløk og like raskt stekt og en dressing med hjemmelaget "majo" av tre eggeplommer, dijonsennep, litt hvitvinseddig og vanlig olje, - men nå er jeg bare himla glad jeg har to (ja bare to) auberginer, boksetomater og alt som ellers skal til. Det blir god mat i morgen. Mmmmmm.
Tusen takk!
Og gjett om det ble godt. Nyyydelig.
En dag jeg "har god tid" skal jeg gi deg oppskriften på "Sultanen besvimte" - om du da ikke har den fra før. Mye av de samme ingrendiensene - men likevel totalt forskjellig. Si fra om jeg skal gå vekk fra startgropa.
Ja takk! Sultanen besvimte ønskes!
Sultanen er å finne borte hos meg.
Hjertelig. Har allerede bokmerka den!
Legg inn en kommentar