søndag, mai 18, 2008

Wenches thai-digg

Min kjære ”baknabo” i det åpne kontorlandskapet har gitt meg denne oppskriften. Jeg liker oppskrifter der man kan variere etter forgodtbefinnende og dette er en slik oppskrift.
Retten er beregnet til 2 personer. (Jeg vil si at det er nok til tre personer, og hvis man er to har du rester til en middag til da med litt mer ris. Med andre ord er det faktisk nok til fire personer eller for resten : glem det! Det er fryktelig kjedelig hvis det ikke skulle bli nok!)

Du trenger

  • 3 kyllingfileter eller annet kjøtt eller fisk. (Jeg brukte kylling)
  • 1 stor boks kokosmelk (Blue Dragon er best i følge Wenche) (Finnes på Rimi)
  • Sweet chili ("orange guffe på flaske") (Finnes også på Rimi i minst tre varianter). Wenche foreslår 2 dl, jeg synes det hørtes litt mye ut så jeg brukte 1 dl som den pingle jeg er!
  • Peanutsmør (grov type er digg, sier Wenche) (Finnes på Rimi, og den ene utgaven de har der er ”grov type)
  • Frisk koriander (Finnes noen ganger på Rimi, jeg pleier å bruke hele potta da det som ellers blir igjen ikke holder seg noe særlig. Korianderen bør vel strengt tatt skylles men da i god tid før servering ellers vil det bli rimelig klissete. Jeg har nå ”glemt” å skylle den noen ganger og har overlevd hver gang).
  • Hvitløk (Hvor mye da? Nei det kan du nå avgjøre selv. 3 – 4 fedd eller mer)
  • Sitrongress (ikke kutt opp) eller Limeblader (strimles). Sitrongresset skal fjernes når retten er klar. Jeg brukte noe som heter Kaffir Lime Leaves av merket Santa Maria. (ICA) Hvor mye? Et par teskjeer brukte nå jeg men det er sikkert fritt valg!
  • Fersk ingefær (Wenche sier ca en valnøttstor bit. Veldig finhakket, regner met at den også kan rives). Hvis den føkkings butikken du går i ikke har frisk er det ingen som dreper deg hvis du bruker krydder. Finnes også på glass.
  • Paprika. Hvor mye? Tja... Jeg brukte to av den der røde langsmale spisse typen du veit. Men vanlig går også fint. Rød paprika blir fargerik og fin!
  • Fersk chili (rød) 1 hel chili er passe sterkt til de fleste. Sier Wenche. Noen ganger KAN det tippe over, jeg tok en chili med moderat størrelse og ikke de der kjempestore. (Husk å ta ut frøene!)
  • Sukkererter (Kuttes i to sier Wenche, jeg kuttet dem på tvers). Tok halve pakka og knasket i meg resten.
  • 2 Lime. Etter min erfaring med andre kokosmelkbaserte retter KAN limesmaken bli dominerende, jeg tok en og en halv. Det går jo an å justere etter hvert.
  • For litt ekstra hot: Garam Masalakrydder. (Akkurat denne ingrediensen hoppet jeg over, da jeg ikke fant den verken på Rimi eller ICA. Retten ble sterk nok likevel).
  • Du trenger ikke noe mel eller maizenna til jevning, sausen blir tjukk nok. Antakelig på grunn av peanøttsmøret.

Bruk en litt dyp stekepanne eller wok, sier Wenche. Jeg har ikke wok men panne.

NB: Kutt opp ALLE ingrediensene på forhånd. Dette er viktig ellers blir det et sabla stress. Åpne alle bokser, mål opp chiliesauesen, press limen og ha ALT klart! (Du kan godt ha hvitløk og Chili i samme skålen, siden disse ingrediensene stekes sammen).

  • Lag salaten først
  • Sett over risen
  • Stek kyllingfileene, som jeg kuttet opp i passende biter, størrelsen bestemmer du sjæl. Salt og pepper. Ta kjøttet ut av pannen og legg det til side. Antakelig skal du bruke soyaolje, jeg brukte olivenolje siden jeg ikke hadde noe annet.
  • Ha finhakket chili og hvitløk i pannen, la det surre litt på middels varme og hell over kokosmelk. (Legger vekt på ”litt”, hvitløk bør ikke bli for mye stekt! )
  • Tilsett saften av lime og Sweet Chili-en. Ta 2 skikkelig store skjeer med peanutsmør og rør godt.
  • Tilsett ingefær, sitrongress (eller lime leaves eller hva du måtte ha), la det surre litt (ikke for sterk varme!) og smak evt. til.
  • Tilsett kjøttet, paprika og sukkererter og la surre. Wenche sier et par minutter, jeg lot det surre ca 4 minutter. Til slutt drysser du over med hakket koriender som du selvfølgelig har husket å klippe opp på forhånd.
I mellomtida er vel risen mer eller mindre ferdig, og salaten har du jo laget alt. (Hvis du nå må ha salat til)
Dette er bare så sinnsykt godt at du kan falle død om! Og enkelt! Wenche anbefaler å ha en sofa i nærheten. Og det har vel de fleste.
Vi drakk rødvin til og det er pokker meg denne retten verdt.
















Som det forhåpentlig kommer fram på bildet har retten fått en delikat farge. Jeg satt panna rett på bordet.

Og så noe som er litt viktig men som for all del ikke må hindre deg i å fremstille denne FANTASTISKE retten!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmmm! Ble sulten igjen! Flink du :D