søndag, mai 03, 2009

Så litt taktilt igjen

Her bilder av noen taktile bøker (følebøker) som er ganske vellykkede spør du meg. Etter hvert kommer det en lengre bloggpost om taktile bøker på Elis lesebabbel.

Først fra Badeutflukten av Jenny Nyström. Dette er en nybegynnerbok med store flater med ulik tekstur.Vi har fått kjøpe boka av TPB
Så to bilder av boka sporene av Sylvi Sarapuu. Hun har også tenkt struktur. Kanskje ikke så lett å forstå at illustrasjonen forestiller en katt men den karakteristiske halen er i hvert fall med. Men ikke to ører, ser ut som at det bare er ett.
De to neste er tatt av boka Vers på tvers av Anette Diesen, Norges grand old lady hva følebøker angår. Fargene er i sobert sort, hvitt og orange med tanke på svaksynte og dette er helt abstrakte former. Boka ble kåret til Årets best tilrettelagte Bok og vant gull i åpen klasse under kåringen av Årets vakreste bøker 2008. Og forlaget er Solum som jobber svært grundig med sine taktile utgivelser.
Så en gammel kjenning, nemlig Thomas baker av Gunilla Wolde. Bildene er forenklet og følger teksten. Ellers hadde det ikke vært så enkelt å fatte at Thomas knuser et egg i en bolle på det øverste bildet. For sikkerhets skyld har vi også et bilde av Thomas i helfigur slik at han skal bli gjenkjennelig.
Også en TPB-produksjon.
Til slutt to bilder av De tre små griser. Boka er fra det franske forlaget Le Doigts qui rêvent. Her er det også i stor grad tenkt struktur. Ulven er laget i et "sandpapiraktig" materiale, med spisse tenner og bevegelig kjeft. Det er også det hele som er tatt med av ulven og det er egentlig nok. Det er nok vanskelig for en blind å skjønne at disse grisene ER griser, som kjent står ikke griser på to bein, men siden de går igjen gjennom hele boka skulle de være til å kjenne igjen. Selv om vi bare får en arm med. Noen ville nok ha laget grisene slik at vi så dem rett foran og med begge armene. Det er tre hus i fortellingen, hvert har fått sin struktur.

Alle bøkene kan lånes på NLB av alle som kan vise at de har en synshemming. Også barnehager eller skoler med blinde barn kan låne dem.

Ingen kommentarer: