fredag, november 21, 2008

Får man frästa med en Jansons?

En gang i året, omtrent på denne tida, pleier jeg å lage den svenske nasjonalretten (?) Jansons Fristelse. Dette er en rett som er enkel og koselig å lage men er KANSKJE for spesielt interesserte? Og muligens ikke helt barnevennlig. (Sagt på en annen måte : ikke utsett deg for prøvelsen å få unga til å spise dette!) Du bør beregne deg litt tid. Raspe poteter tar lengre tid enn du tror. Det kan ta ca 45 minutter før du setter retten i ovnen.

Denne oppskriften burde holde til 2 – 3 personer)

  • 8 – 10 poteter. (Jeg brukte litt store mandelpoteter denne gangen, noe som fungerte fint)
  • 2 løk
  • Hvis du bruker den lille boksen (den på 200 gram) med ferdigrensede fliéer ( Stabburets) kan du like godt bruke hele boksen. Og med fileter mener jeg fileter, ikke hele ansjos. Jippie! Stabburets Juleansjos er igjen å få i butikken, etter at hele nasjonen ( i hvert fall alle over 45) truet med å begå kollektivt selvmord i fjor.
  • 3 dl fløte. Nei ikke melk, fløte!
  • En ss brødrasp/ strøkavring/ griljermel (kjært barn har mange navn) Det er i hvert fall det som står i oppskriften, men ta gjerne litt mer!
  • Et par ss smør/ margarin
Fremgangsmåte:
  • Sett ovnen på 225 grader
  • Skrell og riv potetene på råkostjern /rivjern. (Du kan også skjære i tynne skiver, unødvendig mye jobb!)
  • Skjær løken i skiver eller hakk og stek til den er myk.
  • Legg potet, ansjosfileter og løk lagvis. Potet på bunnen og toppen.
  • Hell på halvparten av fløten og 2 – 3 ss ansjoslake.
  • Strø over med brødrasp, noe margarinklatter.
  • Mot slutten av steketiden ( ca 45 minutter) heller du over resten av fløten.

Brød til.
Og en grønn salat, kanskje?
Drikke : øl (ja hva pokker ellers?) og GJERNE akevitt.

Sunt? Neppe - da bortsett fra ansjosen.
Slankende? Herregud!




På bildet også lokket til ansjosfiletboksen med de kjente og kjære nissene. Hei hå nå er det jul!

Flere retter fra mitt enkle kjøkken her.

2 kommentarer:

Tonita sa...

Mmmm - dette fikk jeg lyst på.
Det er mange år siden jeg har laget Janssons - men jeg tror jeg vet akkurat anledningen dette kan passe til. Får besøk av god gammel norsk venn gift med ung hyggelig finsk dame, - de har et adoptert mørkebrunt kongobarn - men hun kan jo få noe annet å spise. Som du sier - man skal ikke tvinge dette på noen.

Jeg bruker ellers mest sterke franske ansjonsfileter i mine "ansjonsretter" - så som "Putanesca", men det er klart at da får man ikke ansjoslake med.

elis lesebabbel sa...

Men hvis ansjosen er sterk gjør kanskje ikke det med laken noe.

Kunne egentlig tenkt meg denne retten i dag også siden jeg er litt medtatt av gårdagens lutefisklag med någgo (mer enn nok) attåt!