søndag, juni 15, 2008

Kinamat av den gode gamle sorten

Denne oppskriften har jeg tatt fra denne kokeboka. Jeg har måttet tilpasse den litt fordi det var for lite kjøtt i oppskriften. Litt merkelig siden porsjonene på kinarestauranter pleier å være rikelige nok. Jeg pleier å bruke kylling men i oppskriften i boka er det svinekjøtt. Sist jeg laget den lekre retten du ser på bildet ( haha regner med at du fikk vann i munn nå ja!) gjorde jeg det omtrent slik ... eller vent litt : for virkelig å komme stemning og inspirere til innsats på kjøkkenet først litt kinamusikk. Og da tenker jeg du er klar for litt kinamat:

TIDSBRUK : Omtrent den tida det tar å koke ris (hvis du ikke bruker hurtigris).

INGREDIENSER (rikelig til 2 personer)

 • 300 g kyllingfileter
 • Hvitløk, i hvert fall 3 store fedd, nei for resten, sleng oppi 4 du!
 • Soyasaus (Mengden angitt seinere)
 • Salt (Mengden angitt seinere)
 • Sukker (Mengden angitt seinere)
 • Maisenna (etc)
 • Soyaolje (etc). Har du ikke soyaolje går det sikkert greit med olivenolje. Da blir det crossover.
 • Matsherry (Hva nå i svarten det er, jeg bruker altså sherry Bristol Cream.
 • Paprika etter fritt valg (Jeg brukte en stor rød)
 • Litt fersk chili (sto ikke i den opprinnelige oppskriften, men i 1976 var jo ikke akkurat dette vanlig dagligvare, slik som nå)
 • Noen ferske sjampinjonger. Står heller ikke i den opprinnelige oppskriften, men heller ikke denne varen var dagligdags i 1976. Og hermetisk sjampinjong var jo svinedyrt! Noen som husker aksjonen ”Ikke kjøp Wollebekk sjampinjong”, for resten? Ikke det nei...
 • Og hva med friske sukkererter, gjerne den med de største ertene. (Heller ikke dette står i den opprinnelige oppskriften)

FRAMGANGSMÅTE
1) Lag først en blanding bestående av 1 liten ts salt, 1 drøy ts sukker, en drøy ts (jepp teskje) maisenna, 1 ss soysaus og 1 ss sherry. Skjenk deretter opp et glass til deg selv så du har noe å kose deg med mens du lager maten.

2) Del opp kyllingen opp i biter, etter kinamatstørrelse. Dette skal opp i blandingen (se over) og kna / gni det inn i kyllingen. La hele guffet godgjøre seg litt. Etterpå vasker du hendene godt etc...

3) Så lager du jevningen
2 ss soyasaus, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 ts maisenna og 8 ss vann i en shaker eller et rent syltetøyglass med lokk eller hva du måtte ha. Rist godt.

4) Kutt opp grønnsakene.
Paprikaen kuttes opp etter smak og stekes i ca 2 minutter sammen med chilien. Legges til side inntill videre.

5) Så steker du sjampinjongene og legger til side.

6) Så varmer du opp litt olje igjen, oppi med kyllinguffet. Skal steke i 3 minutter i følge oppskriften sammen med hvitløken som du hiver oppi mot slutten. Sørg for at alt blir stekt på alle sider. Deretter legger du oppi paprikaen, erter hvis du har men du kan godt vente med sjampinjongen. Tilsett deretter ca ¾ dl vann. Alt skal koke under lokk på sterk varme i ca 2 minutter.

7) Så har du oppi sjampinjongene og jevningen (rist godt) og bland til det tykner under koking.

Ris til. Risen kan du sette over etter at du har gjort ferdig ”kyllingguffet” . Da skulle du komme noenlunde i mål.

VARIANTER
Noen ( for eksempel jeg) liker saus. Hvis du lager mer jevning må du kanskje ha i litt mer vann i panna når du skal ”koke under lokk på sterk varme”. Noe som kan være smart : lag ekstra mye jevning slik at du raskt kan helle oppi litt mer hvis sausen ikke blir tykk nok. (Uansett er det ikke dyre ingredienser hvis du ikke får brukt alt).
 

Den opprinnelige oppskriften har også med reker og cashew-nøtter, som strøs over helt til slutt. I denne oppskriften ble det dessuten  brukt svinekjøtt.

Resten overlater jeg til din egen fantasi.

2 kommentarer:

Tonita sa...

Yepp - kom i stemning av musikken, - ble sulten av både bildet og beskrivelsen, og jadda - klart jeg husker Wollebekksjampinjongbojkotten! Det var vel fordi noen oppdaget at de som jobbet der ikke fikk fagorganisere seg?
Jeg vet ikke hvor sterk jeg var i den saken, - men det var da på den tiden jeg ikke spiste eller ddrakk noe som kom fra Sør-Afrika, og litt senere - og alltid deretter har jeg hatt en personlig boykott av -nille.....

Vinglete dame med noe hukommelse - og brått litt småsulten til tross for at jeg kommer rett fra selskap med masse god mat. Nei - det får holde med et glass vin før leggetid.
Lover å teste ut oppskriften - dette er helt min type mat.

elis lesebabbel sa...

Hei Tonita. Vært på kanaltur i Oxfordkanalen, uten internett. (Egentlig like greit). Flott at du har oppdaget spalten min - og ja - kom mer enn gjerne med tilbakemeldinger. Det er noe av denne spaltens hensikt.

Eli