torsdag, juni 12, 2008

Frihetlig fiskesuppe

Med frihetlig mener jeg her at du har ganske stor frihet i å bestemme hvor mye jobb du vil ha med denne suppa.

Denne oppskriften er basert på en liter og burde holde til tre personer.

Ingredienser:
Grønnsaker først :

  • Sellerirot. Skjæres i tynne staver. (Eller i små firkanter eller hva pokker).
  • Alternativt stangselleri.
  • Gulrot. (Se over)
  • Fennikel (Se over)
  • Potet. (Se over)
  • Løk, finhakkes
  • Evt litt fersk chili (4 -5 cm)
  • Purre
Mengden bestemmer du selv. Jo mer grønnsaker jo tykkere suppe.
Du trenger ikke å bruke alle ingrediensene.

Dessuten
  • Fisk, fersk eller frossen. Ca 400 gram. (UTEN bein) Torsk? Laks?
  • Reker. Så mye du gidder å rense. Eller fyll nesten opp en pose i frysedisken.
  • Blåskjell. Ett nett eller mer.
  • Hvitvin, gjerne opptil 4 – 5 dl
  • En boks tomater, helst knuste
  • Evt kapers, olivenskiver ( grønne oliven)
Til sauen:
  • Rømme eller creme fraiche
  • Majones
  • Hvitløk
  • Dill (helst fersk) eller evt grssløk
  • Tabasco
Kok blåskjellene i hvitvin, tilsatt løk og hele pepper, til de åpner seg. Før det har du en helsikes jobb med å skrubbe dem, og kanskje må du skrape av små skjell og annen dritt med en kjøkkenkniv. Du kan selvfølgelig også bruke hermetisk blåskjell. Rens etterpå blåskjellene, og kast de som ikke er åpnet. Legg muslingene til side inntil videre. Hvis du vil kan du legge noen urensede med skallet i suppa ved servering, upraktisk og jålete spør du meg. Sil av blåskjellkraften som du bruker i suppa. (Hvis du bruker hermetiske blåskjell kan du bruke laken i suppa)

Rekene har du forhåpentlig renset før. Hvis ikke har du en jobb å gjøre.

Mens blåskjellene kokes (det går kort tid før de åpner seg, litt avhengig av varmen, hvis du damper tar det litt lengre tid) skjærer du opp grønnsakene. Disse freses i smør i en egen panne til de er litt møre. Oppi suppegryta. Purren trenger du ikke frese på forhånd, den er jo mer lettkokt. Ha også oppi væsken i gryta som består av :
  • Kraften av blåskjellene (Evt kraften av de hermetiske blåskjellene, mindre jobb men blir ikke samme susen, da kan du godt ha oppi litt hvitvin)
  • De hermetiske tomatene og væsken, evt kan du droppe tomatboksen og bruke litt tomatpure, smak i tilfelle til, et par spiseskjeer?
  • En eller kanskje heller to fiskebuljongterninger,
  • Evt litt vann for å få en liter væske. (Neppe nødvendig)
Og kok alt sakte til grønnsakene er møre.

I mens skjærer du opp fisken i terninger.

Og lager sausen av disse ingrediensene:
  • Rømme eller creme fraiche (to store spiseskjeer i hvert fall. heller litt for mye enn for lite, det er jo kjedelig hvis det ikke skulle bli nok!)
  • Majones (en durabel sprut, smak til)
  • Hvitløk (etter behag), 3? 4?. Disse må presses,
  • Dill eller evt grssløk
  • Tabasco, et par dæsjer
Når grønnsakene er møre, lar du fisken trekke i suppa, hvis fisken ikke er frossen tar det ca 5 minutter, sjekk for sikkerhets skyld,
Til slutt oppi med de rensede rekene, bør ikke koke, og til slutt blåskjellene. Og evt kapers / oliven/ persilledryss og annet digg.

Den deilige sausen ( se bildet) serveres ved siden av.

Brød til. Er du riktig flink baker du selv, eller kjøp sånne halvstekte. De kan du putte i forvarmet ovn (225 grader) når du legger oppi fisken.

En enklere hverdagsrett er:
  • Frosne laksefileter uten bein, sånne kondominnpakkede, en per snute
  • Litt grønnsaker som først freses ( se over)
Væsken ( 8 – 10 dl) består av
  • En boks knuste tomater
  • Vann eller hvitvin hvis du har noe som truer med å bli litt småsur,
  • 1 - 2 fiskebuljongterninger.

Sausen er obligatorisk – med hvitløk!

Og her en oppskrift på fiskesuppe hentet fra litteraturens verden.

Drikke sier vel seg selv : hvitvin.















Til høyre for suppa sausen. Den formelig strutter av hvitløk! Jeg setter hele gryta på bordet. Ellers blir det jo et salig renn for å fylle opp i den fine suppeterrinen du har arvet av din svigermor! Du inviterer vel gjester for å ha det hyggelig og ikke for å vise fram det fine serviset ditt!

Ingen kommentarer: