onsdag, juli 29, 2009

Märchenbrunnen

Etter å ha tatt en velfortjent øl etter den uforglemmelige fotturen på den overdådige Karl Marx allé var vi klare for nye eventyr! Vi holdt stø kurs mot Volkspark Friedrichshain, som er den eldste ( påbegynt i 1840) og nest største parken i Berlin. Dette er en mangslungen og innholdsrik park men i dag skal vi konsentrere oss om Märchenbrunnen! For de som ikke kan så mye tysk som hørrm kremmt ... undertegnede betyr Märchen eventyr, og da kan vel noen og enhver gjette seg til hvilke eventyr det siktes til!

Bør jo ta med hvem som har laget
Märchenbrunnen også : Ludwig Hoffman har laget selve anlegget, mens Ignatius Taschner, Josef Rauch og Georg Wrba står for skulpturene. De som er spesielt interesserte i disse gutta får klikke på denne linken som sier det meste om denne "eventyrlige brønnen"!

Vi går rett på billedbeskrivelsen:

Her ser vi portalene (bueformede åpninger) til Eventyrbrønnen med en liten damm foran. (Bildet er litt ute av fokus, man kan ikke være like heldig hver gang.) Dammen er flankert av

fire fisker av ubestemmelig hærkomst (men nå er jeg jo heller ikke zoolog) med to nakne barn som sitter på ryggen av hver fisk. Hva nå det måtte bety eller symbolisere.

Vi nærmer oss målet, til høyre mitt reisefølge som ser litt desorientert ut.

I hvert portal - vindu (eller hva det nå egentlig heter, min klassiske dannelse er minimal) et stort fat med to hundevalper. (Kan ikke huske at det var noen hundevalper i Grimms eventyr.) Det samme kan man vel si om løvehodene under men nå begynner jeg å bli farlig pirkete! Ellers et oversiktsbilde av fire frosker som sitter på hver sin stein i dammen. Og en av eventyrfigurene, nemlig Snøhvit. Foran en skilpadde som kanskje passer bedre til vannet enn til eventyrene.

Her froskene (eller paddene?) på nærmere hold

og her har vi selveste froskekongen i profil med krone og det hele. Noen vil sikkert si nå at jeg burde ha gått nærmere innpå men jeg kunne da ikke gi meg til å vasse ut i dammen. Det hadde da tatt seg ut! (Regner med at den opprinnelige planen var at det skulle komme vannstråler ut av munnen på froskene).

Her et nærbilde av en av skilpaddene, og nå er det vel på tide å gå nærmere inn på noen av de kjente eventyrfigurene, men først nok et

oversiktsbilde med Den bestøvlede katt ( Der gestiefelte Kater) i forgrunnen. Over portalene bak hjorter og i tillegg diverse husdyr som sauer og andre allrighte dyr. Ikke tvil om at herrene Hoffmann, Taschner og Wrba var sanne dyrevenner!

Her et nærbilde av den samme katta sammen med en gutt, som jeg ærlig talt ikke er sikker på har så mye med eventyret å gjøre. (Noen kan kanskje innvende at katta kanskje ikke ser HELT ut som en katt men støvlene er i hvert fall på plass). Hvis jeg nå skal skryte av meg sjæl igjen så kunne jeg jo ta med at jeg måtte opplyse noen av de innfødte om hvilket eventyr figuren forestilte.

Her Snøhvit eller Snehvit for de som foretrekker DET målføret (på tysk Schneewittchen). På fanget en bebrillet dverg. Den skal forestille den tyske maleren Adolph Menzel. Han malte bilder av forholdene for datidens industriarbeidere, noe som ikke ble sett på med blide øyne av myndighetene, og de forpurret derfor oppførelsen av minnesmerke etter hans død. (Kilde : tysk wikipedia). Dette syntes herrene Hoffmann, Taschner og Wrba var for galt, derfor denne gesten. Dette ble også satt stor pris på av et humrende publikum!Og her har vi Rødhette og ulven (Rotkäppchen) i en noe mer harmonisk setting enn vi er vant til fra eventyret.
Til slutt ei jente som sitter på en gås, Åse Gåsepike (?). Gåsen hviler igjen på to fisker. Noen av våre venner Hoffmann, Taschner og Wrba må ha vært glade i den maritime fauna.

Man kan kanskje innvende at eventyrfigurene blir SVÆRT så yndige og stilen noe idyllisk sett på bakgrunn av hva eventyrene egentlig symboliserer. Bruno Bettelheim ville muligens ha snøftet foraktelig. Kanskje en øl på Restaurant Schoenbrunn hadde lettet på humøret. På en annen side, det skulle komme atskillig verre gjengivelser av Grimms eventyr! For ikke å si grimmere!

Man kan si hva man vil, anlegget er usedvanlig billedskjønt og skulle egne seg godt for ro og kontemplasjon!

PS : neste gang blir det en bloggpost med mer tabloid innhold : norsk turist angrepet på Kurdam! Hvis jeg da ikke finner på noe mer spennende å blogge om!

1 kommentar:

Solgunn sa...

Vi skal reise til Berlin i oktober - kanskje perfekt for parkturer, takk for tipset!