onsdag, april 29, 2009

Flere taktile bilder!

Her har jeg samlet noen taktile bilder ( følebilder) som er riktig fine men som neppe er særlig funksjonelle for blinde! Dessverre!

Her bilde fra et eventyr. Selv om bildet er i relieff skal det mye til for at en blind skjønner at bildet forestiller en konge til hest med en kappe. Og at den lange spissen som står ut fra figuren til høyre er et hodeplagg er heller ikke lett å skjønne hvis du ikke ser. Velment, vakker og helt ufunksjonelt!

Over to bilder fra et eventyr av H C Andersen, øverst en soldat og nederst prinssessen. Eller var det hyrdinnen. Litt for mange detaljer som er umulig å oppfatte for ikke seende. Men jo da, svært vakkert!


Her et relieffbilde fra eventyret om rottefangeren fra Hameln. Det er helt umulig å skjønne at dette er rotter som ligger og vrir seg. Og hva som er hva på rottene. Kanskje en som er vant til taktile bilder vil skjønne at det som står rett opp skal være de spisse halene.
Men : det kunne jo like gjerne vært gresstrå!


Dette er altså en Dick-Bruna-bok. Boka er formet som en påkledd kanin (?) på to bein og selv om det er blindeskrift og linjene rundt noen av figurene er markert kan IKKE en blind skjønne at dette er sauer og griser hvis ingen forteller dem det. Dessuten står ikke griser og sauer på to bein i det virkelige liv. Halvhjerta forsøk!Dette blir bare verre og verre! Her er det tusjtegninger som bare er blitt opphevet/ relieff. En blind kan IKKE skjønne hva bildene forestiller. Kattene har en noe abstrakt form, den enkelte figur har forskjellig positur på hvert bilde, noe som forhindrer gjenkjenning. Figuren av en katt med håndkle etter badet på en kjøkkenkrakk kan ikke oppfattes bare med fingrene!
Her er et skrekkeksempel på hvordan "kunstneren" har prioritert det kunstneriske foran det funksjonelle. Og punktskriften kan ikke en gang leses! Likevel har boka fått en taktil pris. Vakkert? Mulig. Men altså helt ubrukelig som følebok!
Til slutt to bilder som er tatt fra en billedbok som ikke finnes på norsk. Den er laget på TPB i Sverige. Bildene er ganske tro mot originalen. Kanskje ikke det aller verste, og til nød er det vel mulig for en blind å oppfatte at dette er bilder av 1) en elefant og 2) en kanin.

Neste gang skal jeg legge ut noen mer vellykkede taktile bilder!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig morsom side! Kjenner oss godt igjen i problematikken rundt de dårlige taktile bildene! Kjempebra kommentarer!
Mvh Ellen, mamma'n til Marie Agathe

elis lesebabbel sa...

Hei Ellen! Takk for det! Jeg planlegger som sagt en lengre bloggpost på elis lesebabbel.