onsdag, juni 18, 2014

2 kunstnerhjem del 1

Atter en gang har Fruerne Lande og Frisvold satt seg inn førstnevntes Toyota for å gi seg kulturen i vold. Men denne gangen er det ikke målet av litterær art, men to kunstnerhjem. Følg med, følg med!

Først gikk turen til Mora for å besøke Anders Zorns hjem, hvor det også er et fantastisk  kunstmuseum. Zorn er kanskje mest kjent for sine nakne lubne dalkullor, men vi fant fort ut at han er mer allsidig enn som så!


 Her et lite glimt av den gedigne hagen


og her er huset i all sin prakt! (Dessverre  - eller kanskje heldigvis - var det forbudt å fotografere inne i huset. ) Men kan jo røpe at interiøret var like overdådig som utvendig, og at ekteparet Zorn må ha vært svært gjestfrie. Dessuten en fascinerende forening av Zorns interesse for den tradisjonelle stilen i Dalarne og Emmas mer sofistikerte smak! Foran huset ser vi toppen av den hjerteformede hagen Zorn fikk anlagt til parets 25 års bryllupsdag, så hvis det i det hele tatt er noe i ryktene om at den store kunstner var en rundbrenner var han likevel glad i sin kone.


Detalj. Noen vil kanskje kalle det kitch.

 Her sitter  Fru Lande og venter utålmodig på å få slippe inn i de Zornske gemakker. 


 Dette er ateljeet, en gammel bondebygning som Zorn fikk flyttet

 - og her huset han bygde til sin mor og halvsøster.  I motsetning til sin kone kom han selv fra enkle kår, men fikk fort anerkjennelse og ble etter hvert svært rik.
 
 Etterpå gikk turen langs den vakre Siljan

for å se på Zorns gammelgård, som nærmest er et lite mini-Maihaugen og som består av gamle bygninger kunstneren samlet fra Dalarna- bygdene, derav flere fra middelalderen. 


 Legg merke til takkonstruksjonen som er ganske annerledes norske tømmerhus.


Her sitter fru Lande og venter på å få litt bevertning etter en begivenhetsrik dag. Foran en liten minidalahest.


 Men vi bør jo også ta med et bilde av Zornstatuen


 og ikke å forglemme det staslige gravmonumentet hvor Zorn hviler sammen med sin kone, Emma,


 på kirkegården ved Mora kirke.Alle som deltar i Vasaloppet - eller bare nøyer seg med å se på på TV- kan ikke unngå å legge merke til Klockstapelen fra 1600 - tallet.


Og selvfølgelig må vi ta et bilde av målet for det 9 mil lange Vasaloppet. "I fäders spår för framtids segrar".

Og så kan man jo spørre seg om hva  Vasaloppet  har Zorn å gjøre. Det moderne Vasaloppet ble innført 2 år etter at Zorn døde, men Zorn var svært opptatt av Gustav Vasa


laget denne statuen av den kanskje mest profilerte av de svenske konger gjennom tidene.  Dessuten var Zorn var svært sportsinteressert, noe denne artikkelen sier noe om.

Vi kan heller ikke ha vært i Mora uten å vise en dalahest eller tre.


Dette er verdens største Dalahest,  laget av tre.

Her poserer Fru Lande med baggen full av Zorneffekter mellom to blomsterbed formet som dalahester


og denne var med i Eurovision Song Contest i Malmø i 2013. Antakelig som kulisse.

Siden forlater vi Mora, med kursen for nok et kunstnerhjem. (Gjett hvilket.)  Men dette må vi nok komme tilbake til om forhåpentlig ikke så veldig lenge.

Ingen kommentarer: