Som de fleste andre nordmenn har jeg vært temmelig overmetta på Munch, men etter å ha sett utstillingen Munch på papir som jeg anbefaler alle å få med seg før den blir tatt av, oppdaget jeg at Munch er mer enn Skriket og Madonna.
Etter det særdeles givende musumsbesøket gikk turen gjennom Botanisk hage og over til Grünerløkka, for å se nærmere på alle steder den store kunstneren har bebodd. Ikke så rent få skal det vise seg.
Her et interiørbilde fra samme sted, malt av den unge Munch.
Bygningen huser i dag Edvards Kaffebar hvor man kan heve en kaffeskål til den store kunstnerens minne. Det hadde ikke vi tid til, vi hastet videre til Thorvald Meyers gate 48, det aller første stedet familien bodde på Grünerløkka, etter at de flyttet fra Pilestredet i 1875.
Her står mitt turfølge foran inngangsdøra, med en nyere utgave av Rolf Stenersen klassiske biografi "Munch - nærbilde av et geni" - på engelsk.
Etter å ha tatt et oversiktsbilde av den samme bygningen - som i dag huser Palazzo Pizzeria - var det bare å krysse parken til Olaf Ryes plass 4, Munch-familiens hjem fra 1882 til 1883.
Dette stedet huser i dag Kaikola, sikkert også et utmerket sted. Nå var ikke turen lang til
Fossveien 7, hvor Munchfamilien bodde fra 1877-1882. Det var i denne leiligheten Munchs søster Sofie døde av tuberkulose, en begivenhet som alle med et minimum av kjennskap til Munchs liv og kunst vet fikk stor betydning for ham.
Kanskje litt ufølsomt - disse triste begivenheter tatt i betraktning - men her fikk fotografen med følge en uimotståelig trang til å ta turens første selfie. Til vårt forsvar kan man si at det tross alt er noen år siden den prøvede Munch-familien fristet tilværelsen i dette huset. Dessuten var jo kunstneren selv en foregangsmann for denne sjangeren innen fotokunsten.
En kort periode bodde familien også i nabogården Fossveien 9. Dessverre blir bildet delvis ødelagt av en bil, men vi kunne jo ikke akkurat bestille borttauing heller!
Før vi forlater Grünerløkka, eller Løkka som det så trendy heter i dag, tar vi også et fotografi av Aker kirke, som kunstneren kunne se fra leiligheten(e) i Fossveien, og som han tegnet flere ganger,
for eksempel her.
Så strener de brave damer med faste skritt opp Telthusbakken - også et yndet motiv hos den unge Munch - med stø kurs for Vår frelsers gravlund og Æreslunden - for å forevige Edvard Munchs grav. (Ikke som de første, neppe heller de siste.)
Her ble fotografen fullstendig starstruck av alle de begravede berømtheter, som for eksempel ekteparet Christian og Oda Krogh, som begge fikk stor betydning for kunstneren.
Men hvorr bliver dog Munch av?
Heldigvis måtte vi ikke lete lenge, noe som måtte feires med
nok en selfie foran graven. Kanskje ikke så respektfullt det heller, men hvis den danske statsministeren kan under selveste Mandelas begravelse så kan da jammenmeg vi også - 60 år siden Munchs.
Turens siste mål er Pilestredet 30 hvor Munch - familien altså bodde før de kom til Grünerløkka.
I tilfelle det nå går trill rundt i leserens arme hode: her en KRONOLOGISK oversikt over Munchfamiliens ulike adresser på Grünerløkka, i den rekkefølgen de bodde på hvert sted.
PS: minner om at bildene blir forstørret hvis man klikker på dem.
1 kommentar:
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.
Legg inn en kommentar