mandag, oktober 10, 2011

Kan inneholde spor av nøtter

og vel så det kan man kanskje si. Så nøtteallergikere kan egentlig slutte å lese her.

Dette er en litt arbeidskrevende dessert men til gjengjeld kan den ikke mislykkes. Da skal du i tilfelle jobbe hardt for saken.

Ingredienser:

 • 4 – 5 epler.
 • Revet skall av ½ sitron. Hvis du gidder. Det gadd ikke jeg.
 • 1 kryddermål ingefær. (Er ikke helt sikker på hva et kryddermål er, jeg tok en teskje. Kanskje smart å ikke ha på for mye for da kan vel ingefærsmaken tippe over. Du kan sikkert bruke kanel også eller annet høvelig krydder. Ellers kan Hege opplyse at ett kryddermål er 1/5 dels teskje. Det synes jeg blir for lite.)
 • 2 egg. (Uuuups: ikke for eggallergikere heller altså!)
 • 1 ¼ dl sukker
 • Så de famøse nøttene, 100 gram, males. (Hvis du har gjester på middag - sjekk på forhånd eventuelle allergier. Skikkelig dumt å lage en såpass krevende dessert hvis ikke gjestene tåler den. Ja, du kan også bruke mandler. (Har ikke testet denne varianten sjæl!)
 • 25 gram smeltet margarin
Du gjør slik:
 1. Eplene ... eller vent litt for resten ...
 2. mal først nøttene på en dertil egnet kvern. Akkurat DETTE kan du gjøre i god tid på forhånd så unngår du stress.
 3. Så deles eplene i båter (rens dem først for kjerner og annet faenskap men skrelle er unødvendig). Oppi en ildfast smurt form med dem.
 4. Dryss ingefær over. Og eventuelt revet sitronskall hvis du altså har giddet å rive.
 5. Pisk egg og sukker til eggedosis.
 6. Så rører du forsiktig inn de malte nøttene ( som du selvfølgelig var så forutseende å male på forhånd, ellers kan du bare ha det så godt!)
 7. Margarinen smelter du mens du gjør alt det andre. Oppi røra med den også.
 8. Hell så blandingen over eplene.
 9. Nederst i ovnen på 180 grader i 30 – 40 minutter. UTEN lokk!
I følge oppskriften skal den serveres litt lunken men helt nystekt er heller ikke å forakte. Sett den for eksempel i ovnen når gjestene setter seg til bords. ( Litt avhengig av hvor lang tid du tror at dere bruker på hovedretten, hvor interessante samtalepartnere gjestene dine er og det regner jeg jo med at de er for hvorfor gidder du ellers å invitere dem? )

NB: Hvis du lager en hovedrett som innebærer en masse jobb den siste halvtimen før servering vil jeg kanskje ikke anbefale deg å lage denne retten. Hvis røra lages ferdig FOR lang tid i forveien kan muligens hele greia synke sammen. FOR en tragedie! Hvis du derimot vil ha den litt mer lunken / avkjølt ... eller æsj- dette gidder jeg virkelig ikke å spekulere i.

Du KAN jo ha is til men jeg serverte en slik kjekk ”sprutekrem” siden jeg er litt lei is for tida.


Her ser man desserten nettopp tatt ut av ovnen. Legg merke til den lekre gyldne overflaten!

Her på bordet med Tines krem topp på spray. Jeg anbefaler å bruke en ( ildfast ) glassform så ser man alle lekkerhetene helt til bunnen av fatet.

Her finner du flere retter fra mitt enkle kjøkken

2 kommentarer:

Hege sa...

Spist men ikke glemt tenker jeg.
Ett kryddermål er 1/5 dels teskje.

elis lesebabbel sa...

Aha! Legger det inn. Takk!