onsdag, desember 10, 2008

Iver baker

I anledning det forestående Louis Braille-året kommer jeg til å lage en del bloggposter med bilder av taktile bøker, også kalt følebøker. Her noen bilder av en bok basert på Iver baker av Marianne Nygård og Jørgen Nordlie som kom ut på CappelenDamm i år. Boka ble tilrettelagt for NLB av Eva P Eriksson. Bildene i originalen er enkle men som det kommer fram er de taktile bildene enda mer forenklet. Et problem med taktile bøker er ofte at den litterære kvaliteten ikke er så bra. Derfor kan det være smart å ta utgangspunkt i allerede eksisterende billedbøker.

Disse bildene er laget med såkalt svällpapper – teknikk. Her er de taktile bildene satt opp sammen med originalen slik at forskjellene med all ønsket tydelighet skulle komme fram.
Her omslaget med bilder av våre to venner. Legg merke til punktskriften!
Eva ville først ikke ta med de to morsomme figurene, Iver og Blå fordi hun trodde det ville bli for mye detaljer. Og det morsomme uttrykket vil selvfølgelig ikke komme fram som taktilt, men vi ble likevel enige om å ta dem med.
Bildet av Iver som får et brev og postmannen ville bli for komplisert så derfor konsenterte Eva seg bare om selve brevet.Over bilder av kaka i to versjoner. Hummeren valgte vi å droppe. Jeg synes Eva har løst dette på en bokstavelig talt forbilledlig måte.

Mens andre ikke er så begeistret for denne typen bilder som er en gjengivelse av bilder fra de seendes verden. Det er flere til dels sterke meninger ute og går m.h.t. taktile bilder, dette kommer jeg tilbake til.

Ingen kommentarer: